Общо за стероидите

Go down

Общо за стероидите

Писане  Admin on Пет Май 16, 2008 8:13 pm

ОБЩО ЗА СТЕРОИДИТЕ:
--------------------------------
Принципът на действие и на естествените, и на синтетичните стероиди, е сходен. Той наподобява действието и на останалите хормони. Cтероидите се пренасят с кръвта, като носят специални "съобщения" до клетките. Улавят ги обаче само тези клетки, които имат стероидни рецептори с необходимата форма, съответстваща на стероидната молекула (действието е на принципа "ключ - ключалка"). Най-много такива рецептори има в мускулните клетки, мастните жлези, косата и някои жлези с вътрешна секреция. Когато рецепторът улови стероидната молекула, се образува стероидно - рецепторна връзка. Чрез това свързване стероидът предава на клетката "съобщението", което носи, т.е. "принуждава я" да прави различни неща. Стероидът може да "принуди" клетката:
  • да увеличи белтъчния синтез и да задържа азот - стане ли това, ще е налице бързо покачване на мускулна маса. Положителният азотен баланс (т.е. задържането на азот) е явен признак на белтъчен синтез. За да се установи азотния баланс, е необходимо да се проведе изследване на урината. Ниското съдържание на азот в нея ще е белег за положителен баланс и следователно - за ускорено синтезиране на белтъчини. Супер!
  • да увеличи производството на креатинфосфат (КФ) - Това е веществото, което служи за образуване на АТФ - "горивото" на мускулите. При увеличаване на нивата на КФ се наблюдава бързо покачване на силата. Ефектът е подобен на този от употребата на препарати, съдържащи креатин, само че е значително по-ярко изразен. Известни са случаи с прекомерно нарастване на мускулната сила за кратко време, в рамките на което мускулите не могат да се адаптират към настъпилите промени. Резултатите могат да бъдат печални - напр. скъсване на мускулни влакна в следствие на претоварване. Все пак подобни явления са рядкост и зависят от типа на използваните препарати и от организма на самия човек, който ги използва.
  • да се повиши количеството на кръвната плазма - Това създава добри условия за мускулен растеж и бързо възстановяване, тъй като се увеличава притокът на кръв към мускулите. Така кръвта пренася до мускулите повече хранителни вещества, необходими за възстановяване и растеж, отколкото обикновено. Освен това увеличаването на кръвната плазма има добър козметичен ефект, тъй като мускулите изглеждат "напомпани" през цялото време.

Колкото повече стероиди имате в кръвта, толкова повече команди за синтез на белтъчини и креатинфосфат ще се изпращат до клетките. Следователно - толкова повече ще растат вашите мускули и енергията ви за тренировка. Именно затова при приема на синтетични стероиди бързо растат мускулите и силата. Попаднали в кръвта, те започват да действат по гореописания начин, но доста по-бързо от натуралните стероиди. Дотук чудесно, нали? Но знаете, че всичко хубаво рядко се събира на едно място. Така е и със стероидите. Това дотук беше тяхното анаболно действие. Но те имат и андрогенно - нали не сте забравили?. Именно то създава всички отрицателни ефекти от употребата на стероидите. Как да употребяваме анаболите, за да избегнем проблемите, и как да разпознаем отрицателните ефекти, ще научите от следващите страници. Кой знае, може би някой ден ще се открие стероид без андрогенно действие и всички проблеми ще отпаднат. Но дотогава - трябва да се внимава!

Стероидните (хормоналните) препарати. Стероидните препарати се различават от всички останали препарати, употребявани в бодибилдинга. Не само по състав, свойства и действия, а и по още един признак: тези препарати не са създадени за нуждите на бодибилдинга. С малки изключения тези препарати са си чисто и просто лекарства, било за хора, било за животни (ветеринарни препарати). Те се произвеждат от фармацевтичните компании (а не от производителите на спортни препарати) и са предназначени за лечение на болести, свързани с белтъчна недостатъчност, силна слабост на организма, лошо усвояване на белтъчините и др. Но поради факта, че въздействат много добре за покачване на мускулната маса, тези препарати през 60-те години навлизат масово в бодибилдинга, а и в другите спортове. Днес те са неразделна част от подготовката на културистите, а се употребяват и от доста любители, за ускорено "заякване". Някои от препаратите могат да бъдат намерени в аптечната мрежа, но обикновено се продават само срещу рецепта. Затова повечето хора се снабдяват с тях от черния пазар. Там цените им са почти еднакви в цял свят и се определят в твърда валута ($). В разговорния език обикновено не се прави разлика между "стероиди" и "стероидни препарати". Наистина, разликата между двете понятия е донякъде формална и не е от голямо значение. Само че може да бъде доста объркваща. Ето за какво става въпрос: стероидите са съставките на стероидните препарати. По принцип всеки медикамент си има активна съставка, която определя свойствата му. Но доста често няколко препарати с различни търговски имена съдържат една и съща съставка, т.е. имат почти едни и същи свойства. Напр. препаратите "Аспирин", "Ацетизал" и "Асперан" съдържат една и съща активна съставка - веществото Acidum Acetylsalicylicum, следователно са едни и същи по свойства. Така е и със стероидните препарати - възможно е няколко препарата да са с различни имена, но да съдържат един и същи стероид, т.е. да са сходни по свойства.Ето го и примерът: препаратите "бионабол", "дианабол", "анаболин" и "метандростенолон" съдържат една и съща активна съставка - стероида methandrostenolone (или methandienone). Затова е без значение кой от четирите ще употребявате, стига само да спазвате необходимите дози. Точно за това намерих за уместно да публикувам обобщена таблица със стероидните препарати и техните активни съставки. От нея ще можете да се ориентирате по-лесно в областта на анаболите (ако решите да взимате, разбира се). А също така ще забележите, че някои препарати със съвсем различни имена съдържат едни и същи съставки и имат идентични свойства. Както ще видите, понякога името на препарата съвпада с неговата съставка (напр. препаратът Метандростенолон съдържа едноименния стероид), което не бива да ви учудва.
avatar
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 17
Registration date : 14.05.2008

Вижте профила на потребителя http://suplements.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите